خواص زردک برای مردان و چشم و کلیه و کبد و دیابت در طب سنتی
خواص زردک
خواص زردک برای مردان و چشم و کلیه و کبد و دیابت در طب سنتی در سایت دیماکلاب.امیدواریم این مطلب که حاصل تلاش تیم خواص مواد غذایی سایت است مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد.
آشنایی با زردک
هویج زردک یا هویج ایرانی نسبت به هویج فرنگی بزرگتر است و زنگش به جای نارنجی زرد است و در فصل زمستان برداشت می شود. زردک هویج محلی ایرانی است که از نظر اندازه بزرگتر از هویج فرنگی است و برخلاف هویج فرنگی که رنگی نارنجی دارد ، زردک رنگی زرد و گاهی همراه با هاله هایی بنفش دیده می شود.
در منابع طب سنتی ایرانی زردک را به نام جزر یا گزر می نامند.
زردک از نظر خواص شباهت زیادی به هویج فرنگی دارد ولی مزاج آن گرم تر از هویج فرنگی است.
طعم هویج زردک ترکیبی از طعم هویج فرنگی و سیب زمینی است.
فصل برداشت زردک زمستان است و جایگاه ویژه ای د ر طب سنتی ایران دارد.
هویج زردک کوچک تر شیرین تر از انواع بزرگتر آن است. شما میتوانید هویج زردک را جایگزین هویج فرنگی کنید و در انواع غذاها مثل شیرین پلو ، هویج پلو یا حلوای هویج و مربا هویج از آن استفاده کنید.
هویج زرد معمولا در کاشان و قم کشت میشود و در فصل زمستان قابل برداشت است. زردک نسبت به هویج نارنجی شیرینتر است. به طور معمول در پاییز و زمستان موجود است.
خواص زردک در طب سنتی
طبع زردک از نظر طب سنتی گرم و تر است و کالری ۱۰۰ گرم زردک حدود ۴۰ کالری می باشد.
میل جنسی در زن و مرد را افزایش میدهد.
منی را زیاد کرده و نعوظ را تقویت می کند.
هویج زردک مقوی معده و ملین است و به درمان یبوست کمک میکند.
زردک مواد غلیظ موجود در بدن را دفع می کند و برای کم کردن اثرات سو غذاهای غلیظ مثل کله پاچه و حلیم میتوانید از زردک آب پز همراه غذا استفاده نمایید.
برای درمان بیماری های تنفسی ازجمله اسم ، سرفه خشک و سرفه مزمن مفید است.
نوشیدن شیر و آب هویج می تواند به درمان سرفه کمک کند.
مصرف مربا و حلوای زردک برای تحریک قوای جنسی و تقویت باروری موثر است.
پرورده زردک در سرکه برای تحلیل طحال مفید است.
مصرف زردک برای بیمارانی که به دلیل ضعف دچار یبوست شده اند بسیار مفید است.
مصرف زردک خام یا آب پز از ریزه خواری و اشتهای کاذب پیشگیری میکند.
مصرف زردک باعث افزایش ترشح بزاق دهان می شود.
ویتامین ها و مواد معدنی موجود در زردک باعث ترشح بیشتر بزاق و هضم بهتر غذا می شود.
مصرف منظم طردک برای پیشگیری از زخم معده و کاهش اختلالات گوارشی مفید است.
زردک خاصیت ادرار آور دارد و برای دفع سنگ کلیه و مثانه مفید است.
مصرف زردک در مادران شیرده باعث افزایش شیر مادر می شود.
کشیدن آب زردک روی پوست صورت باعث روشن شدن رنگ چهره می شود.
باز کننده انسداد کبد است.
خواص زردک برای زنان
فرزجه زردک دشتی، رحم را تنقیه میکند و احتمال باردار شدن زنان را افزایش میدهد. اگر زردک دشتی و برگ گیاه آن را بپزید، ضماد آن، خونمردگی ناشی از سردی هوا را از هم باز می کند. مربای زردک دشتی، به سرعت هضم می شود و برای بهبود استسقاء و دل پیچه مفید است.
دوقو، فضولات سینه را دفع میکند، احتمال باردار شدن زنان را می افزاید، باعث تسهیل در زایمان میشود.
خواص زردک برای مردان
میل جنسی در زن و مرد را افزایش میدهد. منی را زیاد کرده و نعوظ را تقویت می کند. هویج زردک مقوی معده و ملین است و به درمان یبوست کمک میکند. زردک مواد غلیظ موجود در بدن را دفع می کند و برای کم کردن اثرات سو غذاهای غلیظ مثل کله پاچه و حلیم میتوانید از زردک آب پز همراه غذا استفاده نمایید.
خواص زردک برای کودکان
برای اینکه کودک شیرخوار شما نیز از فواید زردک بهره ببرد ابتدا ۲۰۰ گرم زردک را با یک لیتر آب بجوشانید تا کاملا نرم شوند. سپس آن را صاف کرده و به نسبت مساوی با شیر مخلوط نمایید و به کودک بدهید.
مزایای زردک برای کودکان و بزرگسالان به طور یکسان است و برای سلامت چشم و حافظه مفید است.
خواص زردک برای زنان باردار
زردک حاوی مقدار مناسب اسید فولیک یا ویتامین ب ۶ است که مصرف این ماده در دوران بارداری مانع از بروز اختلالات مادرزادی می شود. مصرف متعادل زردک در دوران باردرای می تواند مواد مغذی مورد نیاز مادر و جنین را تامین کند و جلوی پرخوری بارداری را بگیرد.
تقریبا نصف فنجان زردک پخته خاوی ۴۵ میکروگرم اسید فولیک است که ۱۱ درصد نیاز روزانه بدن را تامین میکند. شما میتوانید دو عد زرک را خرد کنید و همراه با سیر ، پیاز ، گوجه فرنگی و مرغ و سبزیجات دیگر یک سوپ خوشمزه تهیه کنید تا نیاز بدنتان به اسید فولیک را تامین نمایید.
همچنین در طب سنتی امده است که باعث افزایش شیر در مادران شیرده میگردد و به علت کمک به باروری یکی از اجزای رژیمهای باروری محسوب میشود. آب زردک را اگر روی صورت بکشید باعث روشن شدن و جلوه پوست صورت میشود.
خواص زردک برای دیابت
خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را با مصرف زردک کاهش دهید. مطالعات متعددی نشان می دهند که بین مصرف غذاهای غنی از فیبر مانند زردک و کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ ارتباط مستقیمی وجود دارد. یک فنجان شقاقل تقریباً ۷ گرم فیبر مخصوصاً فیبر محلول دارد که وظیفه آن پایین آمدن سطح کلسترول و تنظیم قند خون است.
خواص زردک برای معده
استفاده از زردک میتواند عامل مؤثری در تقویت معده و پیشگیری از ابتلاء به زخم معده و بیماریهای گوارشی باشد.
۱۰۰ گرم زردک بیش از ۳ گرم فیبر دارد که اساسا از نوع فیبرهای حل نشدنی مانند سلولز، همی سلولز و لیگنین هستند و مقدار فراوانی آب جذب می کنند. در نتیجه، روده ها عملکرد بهتری دارند و از بروز یبوست پیشگیری می شود. فیبرها همچنین احساس سیری سریع ایجاد می کنند و مانع از ریزه خوری مداوم می شوند.
مصرف زردک برای بیمارانی که به دلیل ضعف دچار یبوست شده اند بسیار مفید است.
فیبر رژیم غذایی محلول در زردک، جزء اصلی فرآیند هضم بدن ماست و باعث تسهیل حرکت سالم غذا از طریق دستگاه گوارش می شود. این ماده در کاهش یبوست و جلوگیری از سایر اختلالات دستگاه گوارش کمک می کند.
خواص زردک برای کبد
زردک مقوی و تونیک فوقالعادهای است و به بیماران دچار ضعف عمومی بدن توصیه میشود که روزی یک لیوان از آب آن مصرف کنند همچنین زردک تقویتکننده معده و تقویتکننده کبد دارای مزاج سرد است (سردی کبد میتواند به کبد چرب منجر شود).
خواص زردک در روایات
دَخَلتُ عَلى أبی عَبدِاللّهِ علیه السلام وبَینَ یَدَیهِ جَزَرٌ، قالَ: فَناوَلَنی جَزَرَهً، وقالَ: کُل. فَقُلتُ: إنَّهُ لَیسَ لی طواحِنُ ! فَقالَ: أما لَکَ جارِیَهٌ؟ قُلتُ: بَلى. قالَ: مُرها أن تَسلُقَهُ لَکَ وکُلهُ؛ فَإِنَّهُ یُسَخِّنُ الکُلیَتَینِ، ویُقیمُ الذَّکَرَ.
– به نقل از داوود بن فرقد: بر امام صادق علیهالسلام وارد شدم، در حالی که قدری زردک نزد ایشان بود. امام علیهالسلام زردکی به من داد و فرمود: «بخور». گفتم: من دندان آسیاب ندارم. فرمود: «آیا کنیز نداری؟». گفتم: چرا. فرمود: «به او بگو آن را برایت آبپز کند. سپس آن را بخور؛ چرا که کلیهها را گرم میکند و آلت را راست میگرداند».
منبع: فی المحاسن، «دخلت علیه»، ویفهم من سیاقه أنّ الضمیر یرجع إلى الإمام الکاظم علیه السلام.مکارم الأخلاق، جلد ۱، صفحه ۳۹۹، حدیث ۱۳۵۷، المحاسن، جلد ۲، صفحه ۳۳۲، حدیث ۲۱۳۴، بحار الأنوار، جلد ۶۶، صفحه ۲۱۹، حدیث ۲ در کتاب المحاسن، عبارت «دَخَلتُ عَلَیه (بر او وارد شدم)» آمده و از سیاق آن، چنین فهمیده مىشود که ضمیر در «علیه»، به امام کاظم علیه السلام برمىگردد.
زردک برای کرونا خوبه
ترکیب ویتامین ها و مواد معدنی موجود در زردک برای تقویت سیستم ایمنی بدن به خصوص در مقابل انواع سرماخوردگی و کرونا فوق العاده است. زردک حاوی آنتی اکسیدان ها و ویتامین ث و ویتامین ای است که از بدن در مقابل عوامل بیماریزا محافظت میکنند و اثرات مخرب رادیکال های آزاد را خنثی میکنند.
زردک برای لاغری
مصرف هویج زردک باعث می شود هورمون گرسنگی یا گرلین کمتر در بدن ترشح شود. بنابراین مصرف زردک باعث می شود کمتر احساس گرسنگی کنید و به طور طبیعی ولع پرخوری را از بین می برد. بهترین روش برای استفاده از زردک در رژیم کاهش وزن مصرف آن به صورت خام است.
ولی زردک پخته را میتوانید در کنار انواع غذاها مصرف کنید تا بخش بیشتری از معده را پر کرده و جلوی پرخوری در یک وعده غذایی را بگیرید.
مصرف زردک در کنار مواد غذایی چرب و سنگین باعث می شود بخش زیادی از کلسترول موجود در غذا با فیبر نامحلول زردک ترکیب شده و از بدن دفع شود و کالری دریافتی تا به نصف کاهش پیدا کند.
زردک برای پسرزایی
در برخی منابع غیر علمی هم آمده است که برای پسر دار شدن (در کنار بسیاری عوامل و دستورات دیگر) مادر از شب اول پریودی تا ۵ پریودی، ۳۰ گرم تخم هویج را اول با آب سرد خوب بشورد، بعد ۲۰ دقیقه با آب تازه جوشانده و بگذارد دم بکشد، بعد با نبات بخورد. برای تقویت اسپرم مرد هم برخی متخصصین طب سنتی معتفدند که مرد باید مقداری تخم هویج و تخم آلبالو (از هر کدام در حدود دو سه گرم) را با هم مخلوط کرده، بکوبد و سپس با مقداری عسل مخلوط کرده و به مدت ۶۰ روز (روزی یکبار) مصرف کند.البته لازم به توصیه اکید است که اینها همه مواردی است که از دیرباز به صورت نسل به نسل منتقل شده و لزوما جنبه صحیح علمی ندارند.
زردک برای چشم
گزارشها مجلات تحقیقات علمی نشان می دهند که اسید اسکوربیک، که در شقاقل نیز وجود دارد، از بروز مشکلات مختلف چشم از جمله دژنراسیون ماکولا یا زوال بینایی وابسته به سن جلوگیری می کند، که باعث تاری دید در افراد مسن می شود. آنتی اکسیدان های موجود در شقاقل نیز از چشم در برابر صدمات ناشی از خورشید محافظت می کنند؛ به طور کلی به تقویت سلامت چشم و بینایی کمک می کند.
زردک و فشار خون
زردک سرشار از مواد قلیایی است که مانع از ترشی خون شده و باعث تعادل اسیدی – قلیایی بدن شده در نتیجه خون را تصفیه می کند.
وجود سطح بالای پتاسیم در زردک باعث کنترل سطح سدیم در بدن شده در نتیجه مصرف متعادل آن تاثیر خوبی در کاهش فشار خون دارد.
فیبر بالای موجود در زردک کلسترول بد را کاهش داده از بروز لخته های خونی پیشگیری کرده و به طور کلی باعث بهبود سلامت قلب می شود.
زردک و عسل
تهیه مربا زردک با عسل به شدت روی افزایش میل جنسی و سلامت رحم و افزایش باروری موثر است. مصرف زردک با ادویه های مصلح آن باعث تقویت کبد سرد و خشک شدن رطوبت معده می شود.
طبع یا مزاج زردک گرم و تر است و دارای رطوبت بسیار خوب می باشد. زردک با خواص فراوانی که دارد برای افراد گرم مزاج توصیه نمی شود؛ زیرا در این افراد سردردهای شدید ایجاد می کند. اگر سرد مزاج هستید، بهتر است زردک را با عسل میل کنید تا عوارضی برای شما نداشته باشد.
فواید زردک برای پوست
زردک منبع بتاکاروتن است که در بدن تبدیل به ویتامین آ می شود و باعث تقویت سیستم ایمنی و جوانسازی پوست شده از پیری زودرس پیشگیری میکند.
هویج بهتر است یا زردک
هویج انواع مختلفی دارد. زردک نسبت به هویج فرنگی قند بیشتری دارد هم چنین میزان آهن زردک بیشتر از هویج فرنگی است.هویج ایرانی (زردک) ۱.۸ میلی گرم و هویج فرنگی ۰.۶ میلی گرم آهن دارد اما ویتامین های هویج فرنگی بیشتر از زردک است.
زردک از کجا بخریم
زردک در فصل پاییز و زمستان موجود است و می توانید از میوه فروشی ها خریداری کنید.
همچنین می توانید از طریق اینترنت و میوه فروشی های آنلاین و اسنپ نیز خریداری کنید.
میزان قند زردک
در ۱۰۰ گرم زردک حدود ۵ گرم قند موجود است.
مضرات زردک
گرم مزاجان. زردک، دیر هضم و نفاخ است. زردک دشتی برای معده، حلق و اعصاب ضرر دارد. دوقو، نیروی جنسی گرم مزاجان را ضعیف می کند.
فصل برداشت زرک در زمستان است و بنابراین از فرصت کمی که برای مصرف آن دارید باید نهایت استفاده را ببرید.
هویج زردک نسبت به هویج فرنگی سنگین تر و دیرهضم تر است بنابراین اگر معده ضعیفی دارید قبل از مصرف آن را بپزید.
مصرف زردک خام برای برخی افراد تولید نفخ میکند.
مصرف بیش از اندازه زردک برای بدن مضر است میتواند باعث مسمومیت کبد یا افزایش فشار خون در افراد مسن شود.