فواید اصلی مصرف لبنیات چیست و آشنایی با مهمترین خواص لبنیات برای بدن

فواید اصلی مصرف لبنیات چیست

فواید اصلی مصرف لبنیات چیست ؛ آشنایی با مهمترین خواص لبنیات برای بدن همگی در سایت دیماکلاب.امیدواریم این مطلب که حاصل تلاش تیم خواص مواد غذایی سایت است مورد توجه شما سروران گرامی قرار گیرد.

همانطور که می دانید قرآن کریم از بهشت با نام جنت نام برده است و معنی جنت باغی است که درختان میوه فراوان دارد.همچنین در این کتاب آسمانی از میوه های زیادی نام برده شده است.

امروزه با پیشرفت جوامع بشری بیماری ها هم پیشرفت زیادی کرده اند و یکی از راه های نجات انسان از بیماری های مختلف شناخت کامل طبیعت و آشنایی با خواص گیاهان و میوه ها است.

از مهمترین میوه هایی که در قرآن از آنها نام برده شده است می توانیم به انجیر و زیتون اشاره کنیم که به تازگی یک گروه تحقیقات ژاپنی پی به خواص فوق العاده مصرف یک عدد انجیر و هفت عدد زیتون شده است.

پس از اینکه یکی از قرآن پژوهان مصری اعلام کرد که خداوند در قرآن به انجیر و زیتون قسم خورده است و نام انجیر یک بار و نام زیتون هفت بار در قرآن آمده است ، رییس این گروه مسلمان شد.

فواید اصلی مصرف لبنیات چیست

تقریبا تمام لبنیات جزپنیر کهنه، شیرمحلی تازه، کره و ماست چکیده، طبع سردی دارند. بین لبنیات، پنیرتازه، خامه، دوغ، سرشیر، شیر پاستوریزه و ماست معمولی، طبع سرد و  تر دارند و طبع کشک و قر ه قروت سرد و خشک است.

۲۰۰ ۱۰۰گرم بستنی پاستوریزه ۲۵۰ ۱۰۰گرم بستنی سنتی ۱۲۵ ۱عدد بستنی قیفی پاستوریزه ۳۳۰ ۱۰۰گرم پنیربلغاری ۲۲۰ ۱۰۰گرم پنیرپاستوریزه ۴۰۰ ۱۰۰گرم پنیر پیتزا ۳۸۰ ۱۰۰گرم پنیرخامه ای ۱۳۰ ۱۰۰گرم پنیرکم چرب ۳۰۰ ۱۰۰گرم پنیر ورقه ای پیتزا ۲۱۰ ۱۰۰گرم پنیرمحلی ۴۵ ۱قاشق غذاخوری خامه ۳۵۰ ۱۰۰گرم خامه سفت ۲۵۰ ۱۰۰گرم خامه شل ۵۵ ۱لیوان دوغ ۱۵۰ ۱لیوان شیر پر چرب ۳ درصد ۵۰ ۱قاشق غذاخوری شیرخشک ۵۰۰ ۱۰۰گرم شیرخشک ۴۵۰ ۱لیوان شیرغلیظ ۱۷۰ ۱لیوان شیرکاکائو

۳۴ ۱۰۰گرم شیر کم چرب ۵/۰ درصد ۸۰ ۱لیوان شیر کم چرب ۵/۰ درصد ۱۱۰ ۱لیوان شیر کم چرب ۵/۱ درصد ۹۵ ۱۰۰گرم شیر گاومیش ۱۰۰ ۱قاشق غذاخوری کره ۴۵ ۱قاشق مرباخوری کره ۷۰۰ ۱۰۰گرم کره ۷۵۰ ۱۰۰گرم کره حیوانی ۵۵ ۱قاشق غذاخوری کشک پاستوریزه ۱۱۰ ۱۰۰گرم کشک پاستوریزه ۱۶۵ ۱عدد کیم ساده ۲۷۵ ۱عدد کیم شکلاتی مغزدار ۱۵۰ ۱لیوان ماست ۳درصد چربی ۱۱۰ ۱لیوان ماست ۵/۱درصد چربی ۵۵ ۱۰۰گرم ماست ۵/۱درصد چربی ۱۵۰ ۱۰۰گرم ماست چکیده ۲۲۰ ۱لیوان ماست خامه ای .

کره در طب سنتی با نام زبد شناخته می شود و مزاجی گرم و تر دارد. مصلح آن معمولا عسل، شکر سرخ و ادویه قابضه است.بهترین مصلح برای شیر نیز عسل و گلاب است.بهترین مصلح برای ماست زنیان، نعناع، سیر، کاکوتی، آویشن، زیتون، پونه و سیاه دانه است. ماست چکیده نیز مزاجی گرم و تر داشته و مصلح آن مغز گردو، عسل، آویشن، نعناع و بطور کلی سبزیجات معطر است.

پنیر تازه در طب سنتی جبن نام دارد و مزاج آن سرد و تر است. پنیر کهنه نیز مزاج گرم و خشک دارد و بهترین مصلح برای آن مغز گردو، عسل، آویشن، نعنا، سیاه دانه و سبزیجات معطر است.مزاج خامه در طب سنتی سرد و تر است و بهترین مصلح برای آن عسل طبیعی خواهد بود. بهترین مصلح برای دوغ در طب سنتی زنیان، آویشن، نعنا، زیتون، سیاه دانه، سیر، پونه کوهی، کاکوتی و .. است.

لبنیات شامل شیر، ماست، پنیر، دوغ، کشک و خامه گروهی از موادغذایی هستند که ارزش‌غذایی زیادی دارند به‌ طوری که تقریبا تنها گروه از موادغذایی‌اند که با مصرف آنها قسمت اعظم نیازهای بدن برآورده می‌شود. پروتئین لبنیات بسیار مرغوب و منحصربه فرد است، کلسیم مورد نیاز بدن را هم تامین و از بروز اختلالات و ضایعات استخوانی پیشگیری می‌کند و مصرف کافی آن در کودکان و نوجوانان نیز رشد قدی آنها را افزایش می‌دهد. لبنیات همچنین بهترین منبع انواع ویتامین‌ها از جمله ویتامین A و ویتامین‌های گروه B به‌ویژه B2 هستند.

سرشیر، چربی تجمع یافته شیر در قسمت یک دهم بالایی ترکیب خامه، چربی شیر است که از سرشیر گرفته می‌شود یا در روش صنعتی مستقیم از شیر خام گرفته می‌شود. کره، چربی شیر است که از فرایندی تحت عنوان زدن شیر به صورت مستقیم یا غیر مستقیم تولید می‌شود. دارای انواع مختلف ترش (تخمیری) و شیرین (بدون تخمیر) می‌باشد.

شیر و ماست از نظر ارزش تغذیه‌ای تفاوتی با هم ندارند. در حقیقت ماست، همان شیری است که قسمتی از قند آن تخمیر و به اسیدلاکتیک تبدیل شده است. میزان ترشی ماست به مقدار این تخمیر بستگی دارد به‌طوری که هر چقدر میزان بیشتری از قند ماست تخمیر شود،

از جمله خواص لبنیات که توسط علم اثبات شده می توان به بهبود بافت سلول های استخوانی و جلوگیری از ابتلا به پوکی استخوان، جلوگیری از ابتلا به دیابت نوع ۲ اشاره کرد. اما متخصصانی هم عقاید مخالف این را دارند و معتقدند مصرف لبنیات برای بدن مضر می باشد و باید از خوردن آن اجتناب کرد. البته این عقیده را نمی شود برای تمام محصولات لبنی تعمیم داد چرا که تمام محصولات لبنی یکسان نیستند.

بر اساس آخرین یافته‌های علمی در بررسی ارزش غذایی شیر و فرآورده‌های آن، مصرف سالیانه ۲۰۰ لیتر از این ماده غذایی ارزشمند علاوه بر افزایش رشد و تضمین سلامت جسمی افراد موجب ارتقای هوش و قدرت فراگیری آنان می‌شود.سرانه مصرف شیر در دنیا بصورت متوسط کیلوگرم در سال است که این مقدار متاسفانه در ایران۱۹۰ گرم در روز می باشد که جای این دارد تا به خاطر ارزش غذایی این ماده مهم فرهنگ سازی بیشتری از جانب صنعت لبنیات صورت گیرد

درصد چربی شیر می‌تواند از ۳٫۲٪ تا ۶٪ متغیر باشد. این اختلاف می‌تواند به دلیل استفاده از نژادهای مختلف گاوها باشد. همچنین تغذیه گاوها، نحوه مراقبت از آنها و سلامت آنها عامل‌های دیگری هستند که بر روی میزان چربی شیر تأثیر گذار هستند. چربی شیر در دمای بالای ۴۰ درجه سلسیوس به شکل مایع و در دمای زیر ۴۰ درجه هم به شکل مایع و هم به شکل جامد وجود دارد.

در شیر ۲ گروه پروتئین وجود دارد؛ پروتئین‌های محلول در آب که حدود (۲۰ درصد پروتئین شیر گاو) و پروتئین‌های غیرمحلول در آب (حدود ۸۰ درصد پروتئین شیر گاو). وقتی شیر به پنیر تبدیل می‌شود، ۲۰ درصد پروتئین مرغوب محلول در آب وارد آب پنیر می‌شود و درواقع از بین می‌رود. پس ارزش پروتئینی پنیر کمتر از شیر و ماست است اما از آنجا که فشرده می‌شود، معمولا کلسیم بیشتری دارد و به همین علت گفته می‌شود یک قوطی کبریت یا ۳۰ تا ۴۵ گرم پنیر به اندازه یک لیوان شیر دارای کلسیم است.

محصولات لبنی بسیار مغذی هستند. شیر شامل تمام پروتئین ها ، اسیدهای چرب و مواد مغذی مورد نیاز برای رشد می باشد. مواد مغذی داخل شیر شامل: کلسیم، ویتامین D ، ویتامین B12 ، پتاسیم، فسفر، ویتامین A، ویتامین B1 و B6، سلنیوم، روی و منیزیم می باشد. شیر منبع اصلی مواد مغذی است و آن تمام چیزاهایی را دارد که بدن ما به آن نیاز دارد.

ترکیب مواد مغذی داخل شیر به عوامل متعددی از جمله نحوه تغذیه گاو ارتباط دارد. گاوهایی که در مرتع پرورش می یابند دارای اسیدهای چرب امگا ۳ و اسید لینولئیک هستند. لبنیات دارای بسیاری از ویتامین های محلول در چربی از جمله ویتامین K2 هستند. همچنین کلسیم موجود در لبنیات می تواند متابولیسم بدن را تنظیم کند و دارای مزایای عمده ای برای سلامت استخوان و قلب می باشد.

اکثریت شواهد نشان می دهد که مصرف لبنیات تراکم و پوکی استخوان را بهبود می بخشد و خطر شکستگی را در افراد مسن کاهش می دهد. از جمله خواص لبنیات این است که سیاری از مواد مغذی دیگری را که برای سلامت استخوان بسیار مفید است، از جمله پروتئین، فسفر و (در این مورد مصرف لبنیات پر چرب ) ویتامین K2 را تامین می کند.

مصرف لبنیات پرچرب دارای کمترین خطر چاقی و ابتلا به دیابت نوع ۲ هستند یکی از خواص لبنیات پرچرب کمک به سلامت متابولیسم بدن است. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می دهد چربی لبنیات می تواند خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد.

به علت چربی اشباع شده در محصولات لبنی انتظار می رود که مصرف لبنیات خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد، اما مطالعات نشان داده اند که هیچ ارتباطی میان مصرف چربی های اشباع شده در شیر و بیماری های قلبی وجود ندارد. اما تاثیر خواص لبنیات بسته به نحوه تولید آن ها و همچنین رژیم غذایی گاوها می تواند متفاوت باشد. بسیاری از مطالعات دیگر نشان می دهد که لبنیات پرچرب دربرابر هر دو بیماری قلبی و سکته مغزی. اثر محافظتی دارد.

بهترین محصولات لبنی، از گاوهایی هستند که از نظر تغذیه ای در مرتع پرورش می یابند. آنها دارای مشخصات مواد مغذی بسیار خوبی هستند، از جمله بیشتر اسید های چرب مفید و ویتامین های محلول در چربی بیشتر، به خصوص ویتامینK2 را در خود دارند. اما مصرف شیر خام بسیار خطرناک می تواند باشد. بسیاری از مردم معتقدند شیر گاو مفید ترین شیر است اما آزمایشات بر روی شیر بز نیز حاوی نتیاج خوبی بود.

آشنایی با دیگر خواص لبنیات

برای اینکه شما سروران گرامی با دیگر خواص لبنیات آشنا شوید این بخش را برای شما تهیه نموده ایم.

آشنایی با خواص لبنیات

لبنیات شامل شیر، ماست، پنیر، دوغ، کشک و خامه گروهی از مواد غذایی هستند که ارزش‌ غذایی زیادی دارند. در هرم موادغذایی، لبنیات جایگاه ویژه‌ای دارند و تاکید می‌شود هر فرد با توجه به سن و جنس خود، روزانه بین ۲ تا ۴ واحد شیر یا سایر لبنیات مصرف کند.

لبنیات برای بدن انسان فواید بسیار بالایی دارد. از جمله خواص لبنیات برای بدن انسان می‌توان به تامین کلسیم مورد نیاز، استحکام استخوان و دندان‌ها و همچنین جلوگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی اشاره کرد.شیر و لبنیات، منبع بسیار خوبی برای تأمین پروتئین مورد نیاز بدن است، مصرف روزانه دو لیوان شیر، ۵۰ درصد پروتئین مورد نیاز افراد بالغ را تأمین می کند.

نوشیدن شیر گاو سبب تقویت شدن جوهر مغز، رفع فراموشى و مالیخولیا و وسواس، نیکوکننده رنگ صورت و درمان امراض بینى می شود. شیر گاو چربى زیاد دارد. چکاندن و مالیدن شیر گاو بر چشم جهت درمان اکثر مرض‌های چشم به کار می رود. نوشیدن شیرگاو تازه دوشیده شده ی گرم تقویت قلب ، رافع غم و وسواس و خفقان و سل می شود، به شرطى که مکرر خورده شود.

محصولات لبنی گزینه های بسیار مغذی محسوب می شوند. یک فنجان (۲۳۷ میلی لیتر) شیر حاوی مواد زیر است: کلسیم: ۲۷۶ میلی گرم – ۲۸ درصد از مقدار مصرف توصیه شده روزانه ویتامین D: 24 درصد از مقدار مصرف توصیه شده روزانه ریبوفلاوین (ویتامین B2): 26 درصد از مقدار مصرف توصیه شده روزانه ویتامین B12: 18 درصد از مقدار مصرف توصیه شده روزانه پتاسیم: ۱۰ درصد از مقدار مصرف توصیه شده روزانه

خواص لبنیات پروبیوتیک

پروبیوتیک‌ها نوعی باکتری مفید برای بدن ما خصوصا برای دستگاه گوارش هستند. این باکتری‌ها به سلامت روده کمک بزرگی می‌کنند چرا که رشد باکتری‌های خطرناک را کنترل می‌کنند؛ باکتری‌های بدی که باعث عفونت‌ها و التهاب روده می‌شوند. محققان این باکتری‌های خوب را میکروارگانیزم‌هایی توصیف کردند که برای میزبان خود یعنی بدن ما مزایای زیادی از نظر سلامتی دارند. اگر تعریف ساده‌تر بخواهید، پروبیوتیک‌ها تعادل بین باکتری‌های «خوب» و «بد» را برقرار می‌کنند و این باعث عملکرد بهتر بدن ما می‌شود.

عواملی مثل استرس، مصرف دارو و رژیم غذایی می‌تواند تعادل طبیعی باکتری‌های روده را بر هم بزند. غذاهای چرب و سنگین از این دسته هستند و بهتر است به جای آن‌ها میوه‌های تازه و سبزیجات مصرف شود. پروبیوتیک‌ها خواص بسیار زیادی دارند که برخی از آن‌ها به شرح زیر هستند: ارتقا سیستم ایمنی بدن جبران آسیب‌های آنتی‌بیوتیک‌ها به بدن کاهش التهاب روده در اثر جراجی افزایش توانایی هضم غذا بهبود حساسیت به لاکتوز افزایش سلامت کلی رحم شادابی پوست کاهش افسردگی کمک به جذب بهتر ویتامین B

لبنیات پروبیوتیک محصولاتی هستند که با این باکتری مفید بهینه شده‌اند. روند افزوده شدن این پروبیوتیک‌ها یک روند بسیار تخصصی و صنعتی است. البته گروهی از لبنیات مانند شیر، ماست و پنیر به صورت طبیعی حاوی این باکتری‌ها هستند. غنی‌سازی و بهینه‌سازی این گروه از لبنیات به مصرف کننده امکان دریافت مقدار بیشتر باکتری مورد نیاز برای بهبود عملکرد بدن را می‌دهد.

لبنیات برای ویروس کرونا

این روزها اخبار و شایعات مختلفی در خصوص تاثیر مصرف انواع مواد غذایی بر پیشگیری از ابتلا بیماری COVID-19 پخش شده‌است. یکی از این خبرها درباره مصرف شیر و لبنیات است. یکی از مهم‌ترین نکات درباره رژیم غذایی که بهتر است در زمان شیوعِ بیماریِ COVID-19 به منظور تقویت سیستم ایمنی در‌نظر گرفته‌شود، حفظ تعادل در مصرف تمام مواد غذایی در رژیم روزانه است. محققین دانشگاهِ Alabama at Birminghamدر این باره می‌گویند: “مصرف مواد غذایی مثل اسفناج و شلغم می‌تواند در تقویت سیستم ایمنی موثر باشد.” همچنین به سالخوردگان توصیه می‌کند که گوشت، تخم‌مرغ و لبنیات را به میزان لازم در رژیم غذایی روزانه خود مصرف کنند.

همچنین محققین دانشگاهِ Alabama at Birminghamدر خصوص مصرف میزان بالای انواعِ مکمل جهت افزایش سیستم ایمنی بر این باور هستند که”مصرف بیش‌از‌حد دوز بالای مکمل‌ها، نه‌تنها موجب تقویت سیستم ایمنی نمی‌شود، بلکه می‌تواند باعث کاهش عملکرد آن نیز گردد. پس بهتر است دوز متعادلی از مکمل‌ها را جهت تقویت سیستم ایمنی مصرف کنیم، نه خیلی کم، و نه بیش از حد.” مصرف لبنیات پاستوریزه به دلیل اینکه منبع بسیار غنی از کلسیم و ویتامین B2 است، در کنار سایر مواد غذایی دارای ویتامین‌های گروه E، D وC در سبد غذایی روزانه می‌تواند با بالا بردن قدرت دفاعی بدن، به مقابله و پیشگیری از بیماریِ COVID-19کمک کند.

لبنیات برای میکروب معده

افرادی که نفخ معده و باد روده و میکروب معده دارند نباید لبنیات مصرف کنند.

لبنیات برای صفراوی ها

در طب سنتی زمان، مزاج و نوع مصرف لبنیات واجد اهمیت است که باید بیشتر در مصرف آن‌ها دقت شود، عموماً سعی کنید لبنیات را همراه با مصلح آن هم هفته‌ای یک تا دو بار استفاده کنید. مزاج صفراوی : لبنیات سازگار: ماست، کشک، قراقورت، پنیرتازه با گردو یا مصلحات، شیر پاستوریزه . لبنیات ناسازگار: کره، پنیر کهنه، شیر محلی

لبنیات در رژیم کتوژنیک

در رژیم کتوژنیک میزان مصرف لبنیات خود را باید در حد متوسط نگه دارید چرا که در رژیم کتوژنیک کربوهیدرات خالص دریافتی باید حدود ۲۵-۳۰ گرم باشد و لبنیات دارای کربوهیدرات است. لبنیات انواع مختلفی دارد که هر کدام کربوهیدرات متفاوتی دارد. اگر کره و روغن زرد نیز جزو لبنیات محسوب کنیم بدلیل نداشتن کربوهیدرات در رژیم کتو مجاز هستند. بنابراین نوع لبنیات بسیار مهم است. بستنی نیز در گروه لبنیات دسته بندی می‌شود اما در رژیم کتوژنیک مجاز نیست.

لبنیات در سرماخوردگی

سرما خوردگی یکی از بیماری های شایع می باشد که هر ساله به آن مبتلا می شویم. علائم این بیماری با خارش و درد گلو شروع شده و بعد با آبریزش بینی، سرفه های مکرر، عطسه، آبریزش بینی، سردرد، خلط سینه و …. همراه می شود. برای بهبودی سریع این بیماری و جلوگیری از ابتلا به آن، دقت در تغذیه بسیار مهم است. شیر و محصولات لبنی نقش ویژه ای در سلامتی و تندرستی انسان ها دارند. این محصولات سرشار از کلسیم ، مواد عالی و مغذی مفید برای بدن انسان می باشند.

مخاط گلو و مجاری تنفسی برای بسیاری از افراد نا خوشایند است. برخی از افراد بر این باورند که مصرف شیر و محصولات لبنی، باعث تحریک ترشح مخاط شده در نتیجه باعث بدتر شدن وضعیت بیماری می شوند.تحقیقات بسیاری درباره این موضوع انجام شده است. نتایج تحقیقات نشان می دهند که این یک باور غلطی بوده و مصرف شیر یا خوردن محصولات لبنی باعث تحریک ترشح بیشتر مخاط هنگام سرماخوردگی نمی شود.

لبنیات در بدنسازی

نوشیدن یک لیوان شیر پس از تمرین تولید پروتئین را تقویت می کند، مکانیزمی که مسئول رشد عضلانی است. از آنجا که محققان در این تحقیق شیر را با منابع دیگر پروتئین مثل وی خالص مقایسه نکردند، دشوار است که بتوان به طور دقیق گفت که شیر به تنهایی تا چه اندازه در تقویت رشد عضلات پس از تمرین مؤثر است.

به همین دلیل ما پیشنهاد می کنیم در وعده پس از تمرین شیر را با وی مخلوط کنید ولی اگر شیر، تنها گزینه شماست، آنرا به تنهایی مصرف کنید. در ضمن شیر غیر از پروتئین حاوی ترکیبات دیگری است که رشد عضلانی را تقویت می کند. شیر گاو حاوی تمام چیزهایی است که گوساله کوچک برای بزرگ و قوی شدن به آنها نیاز دارد.

فواید لبنیات برای کودکان

متخصصان تغذیه به مصرف شیر در دوران کوکی و نوجوانی تاکید بسیاری می کنند. مصرف شیر به علت منبع کلسیم بودن، داشتن مواد مغذی فراوان و انواع پروتئین کمک شایانی به رشد کودک میکند. بسیار بدیهی است که تا چندین ماه نوزاد ما از شیر مادر یا شیر خشک تغذیه می کند، با این حال متخصصان میگویند که مصرف شیر گاو به خاطر قابل جذب نبودن پروتئین و کلسیم آن برای کودکان زیر یک سال توصیه نمی شد. پس باید حتما توجه داشته باشید که بعد ازیک سالگی میتوانید به کودکان خود شیر گاو بدهید.

شیر منیع غنی ویتامینD ، کلیسم، پروتئین، ویتامین A وB12 و پتاسیم می باشد که با مصرف شیر می توانید مانع ازبروز بیماری پوکی استخوان شده به رشد و استقامت استخوان های خود کمک زیادی کنید. همچنین خوب است بدانیم که شیر به خاطر داشتن کلسیم از حملات میگرنی در کوکی جلوگیری کرده و از چاقی مفرط جلوگیری میکند. همچنین فواید محصولات لبنی برای کودکان و نقش مهم شیر در سلامتی دندان ها بسیار قبل توجه می باشد. مصرف مکرر شیر میتواند به انقباض و انبساط ماهیچه ها کمک کرده و از التهابات جلوگیری نماید. ویتامین E موجود در شیر نیز سستی را از ما دور کرده و در افزایش قدرت و مقاوت بدن نقش بسزایی دارد.

فواید خوردن لبنیات علوم دوم

خوردن شیر و انواع لبنیات چه فایده ای برای بدن دارد ؟ کمک می کند تا دندان ها و استخوان های ما خوب رشد کنند و محکم باشند .

فواید لبنیات محلی

یکی از ویژگی های مثبت محصولات لبنی سنتی، نداشتن مواد نگهدارنده است. به محصولات لبنی سنتی مواد نگهدارنده اضافه نمی کنند و در نتیجه این محصولات سالم تر هستند. شیر به صورت خام میکروب های زیادی دارد و مصرف آن می تواند باعث انتقال بیماری های مختلف مانند سل به انسان شود. پس از خرید شیر به صورت سنتی از مغازه های لبنیاتی، مردم اقدام به جوشاندن آن می کنند. با جوشاندن شیر میکروب های آن از بین می رود، اما همراه میکروب ها، بیشتر مواد مغذی و معدنی آن هم نابود می شوند.

به طور متوسط پس از ده دقیقه جوشاندن شیر، ۴۰ درصد کلسیم آن ته نشین می شود، ۳۰ درصد بافت پروتئین آن نابود و ۵۰ تا ۹۰ درصد ویتامین های محلول در آب مثل ویتامین های گروه B شیر از بین می روند. همچنین چربی شیر بیشتر می شود و خوش طعم تر به نظر می رسد. کارشناسان توصیه می کنند که افراد شیر خام مصرف نکنند. در مورد سرشیر هم باید به این نکته اشاره کرد که این ماده لبنی به خاطر چربی بسیار بالای خود از منشاهای اصلی کلسترول می باشد.

پاستوریزه کردن به معنای حرارت دادن به ماده غذایی مورد نظر تا پایین تر از نقطه جوش و سپس به سرعت سرد کردن است. در این روش بیشتر میکروب های ماده غذایی از بین رفته و مدت زمان ماندگاری محصولات پاستوریزه بیشتر می شود. اما در روش سنتی پاستوریزاسیون کامل نیست. مثلا با جوشاندن شیر به مدت میانگین ۲۰ دقیقه بسیاری از خواص و مواد مغذی آن را از بین می روند.

روی پاکت یا ظرف محصولات لبنی سنتی تاریخ تولید و انقضا درج نشده است که این موضوع خودش می تواند نگران کننده باشد. مثلا شاید ندانیم شیری که خریداری می کنیم چند روز پیش تولید شده و آیا تاریخ انقضای آن گذشته یا نه.در اکثر واحدهای تولیدی لبنیات سنتی آزمایشگاهی برای کنترل سلامتی و مقدار مواد مضر موجود در شیر وجود ندارد. اما در واحد های تولیدی صنعتی آزمایشگاه های مجهز وجود دارند که سلامتی محصولات لبنی را کنترل می کنند.

چون پنیر را نمی توانیم بجوشانیم، برای از بین بردن میکروب های آن باید حداقل دو ماه پنیر مورد نظر را در آب نمک با غلظت تقریباً ۱۳ درصد بگذاریم. اگر فروشنده کمتر از این مدت پنیر را در آب نمک نگه داشته باشد آن پنیر سالم نخواهد بود و ما قادر نیستیم مدت زمان نگهداشته شدن پنیر در آب نمک را تشخیص دهیم. اما پنیرهای پاستوریزه بر اساس استاندارد های جهانی تولید می شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا